Puhtaus

Tiesitkö, että timanttien puhtaus on väärinymmärretyin tekijä, kun kyseessä on 4C?

Itse asiassa useimmat ihmiset olettavat, että suuri puhtausluokka vaaditaan parempaan kiiltoon sekä välttämään silmin nähtävät sulkeumat.

Totuus on kaukana siitä.

Tässä verkkosivustomme osassa opit, mitä timantin kirkkauden tekniseen puoleen kuuluu ja mitä ei. Kerromme myös oivalluksia siitä, mitä timantista kannattaa etsiä ja kuinka shoppailla fiksusti.

Ensinnäkin, mitä on timantin puhtaus?

Timantin puhtaus on kvalitatiivinen arviointi timantin virheistä.
Periaatteessa virheet luokitellaan kahteen eri kategoriaan riippuen siitä, mistä ne löytyvät;

  • Viat (ulkoiset viat kuten naarmut ja lohkeamat)
  • Sulkeumat (sisäiset viat kuten neulankärjet ja kristallit)

Selvästi, mitä vähemmän virheitä timantissa on, sitä suurempi puhtausluokka ja arvo sillä on.

Kun timantit muodostuvat äärimmäisissä olosuhteissa, sivutuotteina syntyy luonnollisia vikoja, mitä ei voi välttää. Mielenkiintoista on, että timanttien sulkeumat toimivat samalla tavalla kuin sormenjäljet. Tämä tarkoittaa sitä, että timantin voi tunnistaa toisesta käyttämällä sen sulkeumia referenssinä.

Timanttien puhtaustaulukko – Yhteenveto ja visualisointi

Virheettömässä timantissa ei ole ulkoisia vikoja tai sulkeumia, ja silloin sen lyhenne on FL (Flawless). Toisaalta huonoin kirkkauslaatu lyhennetään I3 ja se tarkoittaa timanttia, jossa on paljon sulkeumia ja silminnähtäviä rumia vikoja. Yleisesti VS2 tai paremman luokan timantit ovat paljaalle silmälle hyvännäköisiä (sulkeumia ei nähdä ilman luuppia). Matalissa karaattikooissa timantit luokkien SI1 ja SI2 väliltä ovat myös silminnähtävin puhtaita.

On kuitenkin tärkeää huomata, että silmätarkkuus on erittäin subjektiivista. Täten kaikki SI-luokan timantit täytyy arvioida erikseen johtuen erilaisista sulkeumista timanteissa. Emme suosittele ostamaan timantteja I1(P1)-puhtausluokasta, koska niissä on yleensä sulkeumia, jotka voidaan nähdä paljaalla silmällä ja/tai voivat aiheuttaa kestävyysongelmia kihlasormukselle.

Mitä GIA-kirkkausasteikon luokat tarkoittavat?

Luokitusprosessin tekee taitava gemmologi, joka tutkii timantin kymmenkertaisesti suurentavalla mikroskoopilla. Timantti sen jälkeen luokitellaan kirkkausluokkaan perustuen sulkeumien arviointiin.

Alla olevassa listassa on selitetty, mitä jokainen luokitus tarkoittaa. Täydet yksityiskohdat timanttien kirkkausluokituksista löydät klikkaamalla ohessa olevaa linkkiä ja näet oikean elämän esimerkkejä timanteista

FL (Flawless-Viaton)

Ei sulkeumia tai näkyviä vikoja 10× suurennoksessa.

IF (Internally Flawless-Sisäisesti Viaton)

 Ei sulkemia. Pienet viat sallitaan (pinnan rakeet tai kiillotuksen yksityiskohdat), mutta vain taitavan luokittajan näkemänä 10× suurennoksessa.

VVS1 & VVS2 (Very, Very Slightly Included-Erittäin Erittäin Vähän Sulkeumia)

Sulkeumat ovat todella vaikeita nähdä 10× suurennoksessa.

VS1 & VS2 (Very Slightly Included- Erittäin Vähän Sulkeumia)

Sulkeumia on vaikeaa tunnistaa käyttäen 10× suurennosta eivätkä yleensä vaikuta timantin visuaaliseen kauneuteen.

SI1 & SI2 (Slightly Included-Vähän Sulkeumia)

Sulkeumat ovat helposti tunnistettavissa 10× suurennoksella ja joskus näkyvät paljaalla silmällä.

I1, I2, ja I3 (Included-Sulkeumia)

Sulkeumat näkyvät selvästi käyttäen 10× suurennosta. Mahdollisten kestävyysongelmien lisäksi ne voivat vaikuttaa timantin läpinäkyvyyteen ja loistoon.

Kuinka sulkeumat listataan ja merkitään luokitusraportissa?

GIA-luokitusraportissa kaikki timantista löytyvät viat on kollektiivisesti listattu osion “Puhtauden ominaisuudet” alla. Lisäksi saatat löytää Puhtaustaulukon, joka kertoo sulkeumien tyypit ja sijainnit timantissa.

GIA luokitusraportti vs. GIA timanttiasiakirjaraportti

Vaikka sulkeumakarttaa voidaan käyttää kiven kätevään tunnistamiseen, sinun on tiedettävä, että se ei ole tarkka kuvaus timantin todellisesta ulkonäöstä. Tämä johtuu siitä, että sulkeumat on kartoitettu kaksiulotteisesti, eikä se kerro sinulle, miltä sulkeumat näyttävät tai miten ne voivat vaikuttaa timantin kauneuteen.

Itse asiassa sotkuinen ja pelottavan näköinen kartta ei välttämättä olekaan niin vakava asia tosielämässä. Toisaalta puhtaan näköinen kartta epäkirkkaalle timantille voi aiheuttaa enemmän huolta sen ulkonäöstä. Tiedämme, että monilla kuluttajilla on vaikeuksia päättää paras puhtausaste timantin ostamisessa. On myös väärä ajattelutapa, että korkeampi selkeysaste takaisi timantin, joka kimaltelee enemmän.

Vaikuttaako selkeys todella siihen, kuinka loistava tai kimalteleva kivi on? Onko kirkkaan timantin ostaminen pakollista vain siksi, että et näe puutteita paljaalla silmällä? Pitäisikö sinun maksaa tuhansia enemmän vain paremman selkeysasteen vuoksi?

Timanttien tai muiden korujen vetovoima on yleensä kiinni henkilökohtaisesta mieltymyksestä ja mausta. Tästä syystä on mahdotonta sanoa, mikä kirkkausluokka on “paras”, koska sinulla saattaa olla omia mieltymyksiä tehdessäsi ostopäätöstä. Olen vuosien varrella kuullut lukemattomia syitä aina taikauskoista (pakko olla puhdas timantti) käytännöllisyyteen (budjettirajoitukset), jotka saavat ihmiset valitsemaan tietyn kirkkauden. Suurin osa näistä syistä on päteviä, mutta jotkut niistä johtuvat vääristä uskomuksista ja vääristä tiedoista. Joka tapauksessa on tärkeää, että ymmärrät kuinka kirkkaus vaikuttaa kiven kauneuteen todellisuudessa. Tiedän, että on ihmisiä, jotka haluavat ostaa FL/IF-timantteja symbolisista syistä, koska he haluavat vain parasta. Ja se on täysin okei.

Joten mikä on paras timantin kirkkausluokka ostettavaksi?

Se riippuu siitä, mitä olet etsimässä.

Jos ostat suurikokoisia timantteja (yli 1,5 karaattia), tämänkokoisten timanttien paras kirkkausluokka on VS1 tai parempi. Tämä johtuu siitä, että sulkeumat muuttuvat selvemmiksi karaattikoon kasvaessa.

Jos ostat sijoitusluokan timantteja (yli 10 karaattia, D-väri), parhaat timanttien kirkkausluokat ovat IF tai FL, jos vain löydät niitä.