Timantin fluoresenssi
Onko timantin fluoresenssi hyvä vai paha asia?
Olet ehkä tavannut jälleenmyyjiä tai jalokivikauppiaita, jotka kertovat sinulle, että timanttien fluoresenssi on huono asia ja että se on huono ominaisuus. He saattavat jopa varoittaa sinua olemaan ostamatta tällaisia timantteja kokonaan.
No, me sanomme, että tällaiset neuvot ovat jossain määrin totta, koska timanttien fluoresenssi voi todellakin olla toisinaan ongelma. Kuluttajien keskuudessa on kuitenkin paljon sekaannusta aiheesta, koska fluoresenssi on yleisesti vääriymmärretty ilmiö.
Henkilökohtaisesti pidämme timanttien fluoresenssia kiehtovana.
Totuus on, että fluoresenssin vaikutus timantin kimallukseen ja kirkkauteen on vähäinen, jos olet tehnyt valintasi oikein. Timanttien kauneus määräytyy pääasiassa leikkauksesta. Onko fluoresenssi hyvä vai huono, riippuu muutamista tekijöistä, joista aiomme keskustella tässä osiossa.
Miksi fluoresenssi esiintyy luonnollisesti timanteissa?
Fluoresenssi tarkoittaa timantin valon purkautumista sen jälkeen, kun se on altistettu sähkömagneettiselle säteilylle (esim. ultraviolettivalo). Joitakin yleisiä UV-säteilylähteitä ovat yökerhojen musta valaistus, loisteputket ja luonnollinen auringonvalo.
Kun timantin atomirakenteessa on hiukkasia alkuaineista, kuten booria, typpeä tai alumiinia, näiden alkuaineiden elektronit absorboivat UV-lähteistä saatavaa energiaa. Kun nämä elektronit absorboivat energiaa, ne innostuvat ja hyppäävät korkeampiin energiatiloihin.
Fysiikan lakien mukaisesti ”innoissaan” olevat elektronit pyrkivät aina palaamaan vakaaseen tilaan, ja ne voivat tehdä tämän vain pääsemällä eroon ylimääräisestä energiasta emittoimalla sitä fotonien muodossa. Tätä fotonien vapautumista havaitaan paljaalla silmällä fluoresenssina.
Yleisin fluoresenssin väri on sininen, mutta myös muut värit ovat mahdollisia – keltainen, valkoinen, vihertävän keltainen, vihreä ja vaaleanpunainen. Viime kädessä fluoresoiva väri määräytyy timantin hilarakenteen kemiallisen koostumuksen ja muodon muodostumisprosessin aikana.
Siniset fluoresenssitimantit – Edut ja haitat
Joten – onko timantin fluoresenssi hyvä vai huono? Kannattaako sinun ostaa timantti, jolla on fluoresenssia? Mielestäni fluoresenssi on pitkälti henkilökohtaisen mieltymyksen kysymys. Katsotaanpa fluoresenssin etuja ja haittoja …
Edut: Suurin etu fluoresenssilla varustetun timantin ostamisessa on, että ne maksavat paljon vähemmän! Markkinoilla on irrationaalinen pelko fluoresenssista, ja tämä alentaa hintoja. Esimerkiksi useimmat värittömät timantit (D-F), joilla on fluoresenssi, myydään noin 3% alennuksella fluoresenssitasoa kohden, vaikka fluoresenssi ei vaikuta niiden ulkonäköön!
Itse henkilökohtaisesti rakastan myös fluoresenssia, koska se näyttää todella mahtavalta diskossa, ja lisäetuna on, että timantit ovat haaleamman värisiä. Lähes värittömille I-K-värivalikoiman timanteille fluoresenssi on todella toivottava ominaisuus, koska sininen sävy auttaa poistamaan kellertäviä sävyjä eri ympäristöissä, kuten auringonvalossa. Tämä tekee melkein värittömän timantin vieläkin vaaleammaksi!
Haitat: fluoresenssi on epäsuosittu kuluttajien keskuudessa negatiivisen leimautumisensa takia, että se saisi timantin näyttämään samealta. Vaikka fluoresenssi saa timantit näyttämään sumeilta joissain tapauksissa, suurin osa sinisistä fluoresenssitimanteista on täysin hienoja. Itse asiassa niiden ulkonäkö ja läpinäkyvyys näyttävät samanlaisilta kuin fluoresoimattomat timantit.
Miksi näkemykset ovat niin ristiriitaisia?
Ensinnäkin, erilaisten näkemysten syyllinen johtuu tutkimuksesta, jonka GIA suoritti vuonna 1997. Tässä tutkimuksessa todettiin, että 35 prosenttia kaikista korulaatuisista timanteista omasi fluoresoivia ominaisuuksia ultraviolettivalaistuksessa.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että 10 prosentilla timanteista oli näkyviä värieroja UV-valon alla. Tärkein lähtökohta tässä oli se, että fluoresenssi todella parantaa timanttien ulkonäköä! Esimerkiksi päivävalaistuksessa fluoresenssi voi saada lämpimämmän sävyiset (alhaisemman väriluokan) timantit näyttämään ”valkoisemmilta”.
Seuraavaksi GIA väitti, että vain alle kolmella prosentilla timanteista, joilla oli keskivahva sininen fluoresenssi, oli sumuisia esiintymiä. Tällaisia timantteja nimitetään teollisuudessa “ylisinisiksi” ja niitä pidetään ei-toivottuina. Tässä yhteydessä GIA on toistuvasti todennut, että on erittäin harvinaista löytää samea tai öljyisen näköinen timantti, jossa virheet johtuisivat fluoresenssista.