Timantin väri
Eri timanttien värilaatujen vertailu vierekkäin.
Kun kyse on timantista, väri on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, jota useimmat kuluttajat katsovat. Itse asiassa yleinen väärinkäsitys on, että korkeamman väriluokan timanteilla on parempi kirkkaus ja kimallus.
Totuus on kaukana siitä.
Tästä osiosta saat selville, mitä timantin väri on ja mitä se ei ole. Löydät myös oivalluksia rahan säästämiseksi ostaessasi kihlasormusta ja kuinka valita paras värilaatu tarpeidesi perusteella.
Aloitetaanpa!
Mitä on timantin väri?
Luonnossa timantteja löytyy melkein kaikista väreistä ja sävyistä, mitä voikaan kuvitella; harmaa, valkoinen, keltainen, punainen, vihreä, vaaleanpunainen ja ruskea. Vastoin yleistä uskoa on todella harvinaista löytää timantti, jolla ei ole lainkaan väriä.
GIA on suunnitellut järjestelmän värien luokitteluun, jolla kuvataan timantit normaaleilla alueilla kirjaimilla D (väritön) – Z (vaaleanruskea tai keltainen). Jos timantin värin voimakkuus on voimakkaampi kuin Z, sen sijaan käytetään hienoa värienluokitusjärjestelmää.
Timanttien väriskaalakaavio, joka kuvaa timantteja luokituksilla D-Z.
Kuinka timantin väri luokitellaan ja mitä merkitystä sillä on?
Lähes jokainen nykyään markkinoilla myytävä timantti on luokiteltu GIA-väriasteikolla, riippumatta siitä, luokitteleeko sen GIA vai ei.
Arviointiprosessin aikana irtonainen jalokivi käännetään koulutetun gemmologin toimesta ja niitä verrataan tunnettuihin mestarijalokivisarjoihin. Kun timanttia katsotaan ylösalaisin, värierot ovat ilmeisimmät.
Huomaatko, kuinka kärjessä oleva väri on selkeämpi ja näkyy helpommin?
Timanttien katsominen tällä tavalla vähentää myös sisäisten ja pintaa heijastavien osien aiheuttamia häiriöitä. Lopuksi, jotta saadaan tarkka luokittelu, se tehdään aina kontrolloidussa ympäristössä, jossa on neutraali valaistus johdonmukaisuuden varmistamiseksi.
Tosielämässä timantti on kiinnitetty kuvapuoli ylöspäin telineeseen ja kouluttamattomien silmien olisi erittäin vaikeaa valita hienoisia värierot. Keskustelen tästä yksityiskohtaisemmin myöhemmillä sivuilla ja näytän sinulle, kuinka ostaa valkoisia timantteja tyhjentämättä pankkitilejä.
Timanttien värit timanttien väriasteikkokaavion mukaan
GIA-timanttikaaviossa on viisi pääluokkaa ja värilaadut vaihtelevat täysin värittömästä vaalensävyiseen. D-väriset manttit ovat erittäin harvinaisia ja “valkoisimpia”, joita rahalla saa.
Kun siirryt väriasteikossa, värisävy muuttuu entistä näkyvämmäksi. Syvennytäänpä muutamaan suosittuun värikategoriaan, joihin törmäät ostaessasi kihlasormusta.
Jos olet kiinnostunut tietystä väriluokasta, napsauta vastaavaa linkkiä lukeaksesi yksityiskohtainen kirjoitus väriluokituksesta.
Värittömät timantit (D, E, ja F)
Väritön kategoria koostuu 3 luokasta: D, E ja F.
Paljain silmin kaikki 3 väriluokkaa näyttävät valkoiselta ja identtisiltä. Koulutettuna timanttiluokittelijana vuosien kokemuksella en edes pysty erottamaan D- tai F-värimanttia toisistaan laboratorio-olosuhteiden ulkopuolella.
Valkoisen esiintymisensä ansiosta ne asetetaan yleensä platina- tai valkokultaan kelta- tai ruusukullan sijasta. Tämä johtuu siitä, että värillinen upotus heijastaa väriä ja heikentää timantin väritöntä efektiä.
Lähes värittömät timantit (G, H, I ja J)
Lähes väritön luokka koostuu 4 luokasta: G, H, I ja J.
Lähes värittömissä timanteissa on värijälkiä, kun niitä tarkastellaan ylösalaisin. Kun timantti on upotettu sormukseen, maallikon on erityisen vaikea havaita haaleaa väriä.
Lähes värittömien timanttien luokka on suosituin, kun ihmiset ostavat kihlasormuksia, koska ne ovat paljon edullisempia ja tarjoavat hyvää vastinetta rahalle.
G-J-timantit soveltuvat sekä platina- että valkokulta-upotuksiin, ja oikein päin valkokultaan, jos ne ovat leikattu hyvin. Ne ovat myös erittäin monipuolisia ja niitä voidaan upottaa myös kelta- tai ruusukultaan.
Haaleanväriset timantit (K, L, ja M)
Haalea väriluokka koostuu 3 luokasta: K, L ja M.
Haaleissa timanteissa on väriä, joka voi olla havaittavissa paljaalla silmällä, kun timantti on oikeinpäin. Ihmisille, jotka haluavat lämpimämmän timantin tai haluavat ostaa antiikkityylisiä sormuksia, K-M-timantit tarjoavat fantastisen vastineen rahalle täydentäen sormuksen ulkonäköä.
K-M-timantteja käytetään yleensä vintage-tyylisissä ja keltakultaisissa sormuksissa. Nähtävän värisävyn vuoksi ne maksavat huomattavasti vähemmän kuin värittömät timantit.
Miksi timantin väri on tärkeää ottaa huomioon?
Teknisestä näkökulmasta katsottuna se vaikuttaa valon käyttäytymiseen ja fysiikkaan kulkiessaan eri väliaineiden läpi. Värilliset timantit (esim. musta, ruskea, harmaa) voivat vaikuttaa negatiivisesti valon imeytymiseen ja puolestaan vaikuttaa timantin kimallukseen.
Heikomman värisissä timanteissa, kuten erittäin vaaleassa tai vaaleankeltaisessa luokassa, timantin sävy voi muuttaa kimmalluksen ”todellista väriä”, kun valo kulkee sen läpi. Tällä on todella heikko vaikutus, eikä sitä ole helppo nähdä korkeammissa väriluokissa.
Siksi valkoisia (värittömiä) timantteja käytetään yleisesti koruissa, koska niillä on paremmat heijastavat ominaisuudet verrattuna ruskeisiin tai tummanvärisiin timanteihin. Poikkeukset tähän sääntöön ovat tietysti erittäin harvinaiset ja erittäin halutut värit – vaaleanpunainen, punainen, sininen ja oranssi.
Toinen syy, miksi timantin värillä on merkitystä, kun kuluttajat ostavat kihlasormuksia, on pitkälti psykologinen.
Monissa yhteiskunnissa on stigma, että alemman väriset timantit ovat huonolaatuisia ja ”rumia”. Itse asiassa maksamalla paljon värittömästä timantista antaa vastaanottajalle mahdollisuuden itsekehuun ja yhteiskunnallisen aseman osoittamiseen.
Joten, kuinka sinun tulisi valita väri timantillesi? Kuinka tärkeä tämä tekijä on käydessäsi kihlasormusostoksilla? Onko mitään parempia värejä tietyille koruvaihtoehdoille? Tiedän, että sinulla on todennäköisesti enemmän kysymyksiä mielessäsi nyt.
Vieraile myymälässämme osoitteessa Pohjoisesplanadi 35 löytääksesi vastauksen näihin kysymyksiin.